Tips voor het onderhouden van een houten vloer

Wanneer u een houten vloer koopt, is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Hout kan namelijk snel beschadigen of bijvoorbeeld dof worden. Maar hoe kunt u dit het beste doen? En heeft elke houtsoort een eigen onderhoudstechniek? Wij zijn expert op het gebied van diverse soorten vloeren. Graag delen we onze kennis, dus geven wij hier alle informatie die nodig is om een houten vloer zo goed mogelijk te onderhouden.

Houtsoort voor de houten vloer

U hoeft geen rekening te houden met de houtsoort wanneer u de vloer gaat onderhouden. In feite is parket en massief hout hetzelfde. Echter is het wel belangrijk dat u rekening houdt met de wijze waarop de vloer is afgewerkt. U moet per afwerking namelijk een andere variant onderhoudsmiddel gebruiken.

Basis onderhoudswerkzaamheden houten vloer

Om uw houten vloer zo lang mogelijk mooi en stralend te houden is het belangrijk dat u de basis onderhoudswerkzaamheden geregeld uitvoert. Dit is natuurlijk logisch, maar willen u toch even op wijzen op het volgende:

  • Vaak: stof en vuil verwijderen met een stofzuiger.
  • Meerdere keren per jaar: grondig onderhoud op delen van de vloer waar vaker op gelopen wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Als het op onderhoud van interieur aankomt zeggen wij altijd ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Als u geen onderhoudswerkzaamheden uitvoert kan dit op den duur schade opleveren die alleen hersteld kan worden tegen hoge kosten. Daarom de volgende tips, zodat dit bij u thuis niet hoeft te gebeuren.

  • Gebruik matten om uw schoenen af te vegen voordat u naar binnen loopt;
  • Plaats viltjes onder poten van banken en stoelen;
  • Gebruik onderzetters voor bloempotten die op de vloer staan;
  • Meubels met wielen? Gebruik dan de zachte variant wielen.