keramische tegels schoonmaken
Blogs

Keramische tegels schoonmaken

Keramische tegels schoonmaken is heel belangrijk,  zodat uw tegels lang meegaan. Keramische tegels bestaan uit zand en mineralen, en vormen voor het bakproces een soort klei. Na het bakken op hoge temperaturen branden de ‘poriën’ dicht en blijft een keihard product over met een dichte structuur. Keramische tegels zijn daardoor minder gevoelig dan tegels met een ‘open structuur’. Het enige waar u op moet letten zijn scherpe dingen en agressieve schoonmaakmiddelen met zuren.

Algemeen

Na het leggen van de tegels moeten de voegen eerst goed drogen. Normaliter duurt dit 1-2 dagen. Meestal worden de tegels daarna afgekit (zeker in natte ruimtes) en het kan een week duren voordat de kit volledig is uitgehard. Maak hierna direct de tegels een aantal keren schoon om de cementsluier, die tijdens het voegen is ontstaan, te verwijderen.
Lees ons ‘Opstook-en afkoelprotocol’ om te bepalen wanneer eventuele vloerverwarming weer warmer mag worden gezet.

keramische tegels in badkamer schoonmaken

Keramische tegels schoonmaken met lauwwarm water

Gebruik de eerste weken alleen lauwwarm water om de tegels schoon te maken. Blijft de doffe waas aanwezig? Koop dan bij Rijvo een cementsluier verwijderaar. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing en volg deze goed op, belangrijk is het product niet op te laten drogen en met schoon water goed na te spoelen. Het is een zuurhoudend product dus kijk uit met RVS, chroom, blank metaal, hout, kunststoffen en geverfde- en gelakte oppervlakken.

Keramische tegels schoonmaken met groene zeep

Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen. Dertig minuten laten inwerken en afspoelen. Blijft er nog steeds kalkaanslag over? Rijvo badkamerreiniger verhelpt de meeste problemen, of vraag onze tegelspecialisten om een professionele tegelreiniger. Lees voor gebruik heel goed de gebruiksaanwijzing en volg deze goed op, de zuren kunnen de tegel en de voeg aantasten bij verkeerd gebruik.

Reinigen met een wisser

Trek de douchehoek droog met een trekker of wisser na het douchen. Zo krijgen watervlekken minder kans om in te drogen en zo vlekken te veroorzaken.

Zorg voor goede ventilatie

Zorg ook dat de natte ruimte regelmatig geventileerd wordt. Voegen die nat blijven zullen eerder schimmel ontwikkelen.

Kalkfilter

Om het kalkprobleem bij de bron aan te pakken, kunt u een kalkfilter laten plaatsen op de waterleiding in de meterkast. Dit scheelt, zeker voor donkere tegels in de badkamer en douchehoek, heel veel poetswerk!

Keramische badkamertegels schoonmaken

Wandtegels worden het beste schoon met een sopje met een scheut azijn erin. Matte tegels hoeven niet te worden nagedroogd. Glanzende tegels kunnen ingesmeerd worden met shampoo of water waar een scheutje glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan is toegevoegd. Nadrogen met droge (thee)doek.

Kalkaanslag is ook goed te verwijderen met een mengsel van wasverzachter en water, verhouding 1:1. Mengen in een plantenspuit en op de tegels met een spons goed inwrijven. Goed afspoelen.

Keramische vloertegels schoonmaken

Keramische vloertegels schoonmaken is heel makkelijk. Eens per week stofzuigen en dweilen volstaat in de regel. Door de dichte structuur nemen ze zo goed als niets op. Gaat u deze vloeren schoonmaken met schoonmaakmiddelen op basis van zeep, was of olie? Dan blijft een dun filmlaagje achter op de tegels, waarin vuil zich kan hechten. Alles blijft dan aan de vloer hechten. Ons advies is dan ook om uw vloeren alleen met lauwwarm water te reinigen, eventueel met een scheutje schoonmaakazijn.

Indien gewenst kan enkele keren per jaar een professioneel schoonmaakmiddel voor keramische vloeren worden gebruikt, maar het is niet per se nodig. Voordat u gaat dweilen is het van belang om goed te stofzuigen. Hiermee haalt u alle zand en vuilresten weg die kunnen schuren op de vloer.

Tip voor het gemak

Schaf een stoomreiniger aan die geschikt is voor harde vloeren. Zeer praktisch in gebruik en uw vloer blijft prachtig. Ook hier geldt: alleen met water reinigen is echt genoeg.

Reinigen van voegen tussen keramische tegels

Uw keramische tegels kunnen dus jarenlang mee. De voegen die tussen de tegels zitten zijn eigenlijk het grootste punt van aandacht. Deze zijn veel poreuzer en er hecht veel sneller vuil aan, zoals zeepresten van shampoo en badproducten, huidschilfers, vet en kalk. Zorg dat u de voegen regelmatig schoonmaakt:

  • Regelmatig inspuiten met water gemengd met schoonmaakazijn, in een verhouding 1:1 even laten inwerken, eventueel schrobben met een borstel.
  • Warm water mengen met een beetje wasverzachter en inwrijven met een doekje. Verhouding 1:1
  • Ernstige vervuiling kunt u te lijf gaan met water gemengd met bleekwater. Verhouding 1:1. Goed inborstelen en even laten inwerken. Goed naspoelen.

Geen resultaat?

Zijn de voegen op deze manier niet meer schoon te krijgen? Koop dan een speciale voegenreiniger bij een supermarkt of speciaalzaak. Voegen zijn niet bestand tegen bepaalde zuren en een voegreiniger houdt hier rekening mee.

Brochure afbeelding Download onze brochure